Proje ile ilgili basına verilen detaylar şu şekildedir :
“TOPLU ULAŞIM GÖRME ENGELLİLER İÇİN ENGEL DEĞİL”
Projemiz ile; görme engellilerin toplu taşıma araçlarından faydalanmaları sırasında ortaya çıkan ulaşım sorunlarına bir çözüm getirilerek, engelsiz insanlarla birlikte eşit ulaşım hakkı sağlanmıştır. Dolayısıyla bir ilk olan projemiz, görmeyenlerin ulaşımında büyük bir sorunu ortadan kaldırarak öncelikle görme engellilerin toplumsal hayatın her alanına aktif katılımını hedeflemiştir.
Bir görme engellinin toplu taşıma araçlarından faydalanırken en çok ihtiyaç duyduğu hat numarasının okunmasıdır. Hat numarasının okunamayışı, durakta bekleyen başka kişilerden yardım alınmasın veya rastgele araçların durdurulmasını yol açmaktadır. Duraktaki başka bireylerden yardım alınırken bile onların insiyatifine kalındığından görme engelli bireyler birçok zaman rencide edici davranışlara maruz kalmaktadır. Engellilerimizin evlerinden çıkmasından bahsedilirken, evden çıkar çıkmaz yaşanan böylesine onur kırıcı bir davranış, engellinin sokağa çıkmaması için yeterli bir sebep olarak görülmektedir.Bu tesbitle; durakla veya duraktaki bireyle otobüs arasında kimseye ihtiyaç duymadan, doğrudan iletişimin sağlanması gerekmektedir. Öncelikle durak ile toplu taşıma aracı arasında iletişimin sağlanması düşünülmüş, fakat durakların çoğunun korumasız olduğu görülmüş, veya bir cihazın monte edilmesi her durağa yatırım yapılmasını gerektirmekte ve takılan cihazların ertesi güne sağlam kalma olasılığının düşüklüğü yani ekonomik olmayışı nedeniyle tercih edilmemiştir. Kaldıki ülkemizde bazı şehirlerde görülen akıllı durak olarak bilinen durakların maliyetleri nedeniyle şehirdeki tüm duraklara uygulanmayışı ve bu akıllı durakların sadece görsel veriler sunması, görme engelliye yönelik sesli bir özelliğin bulunmayışıda buna bir örnektir. Ayrıca bir görme engelli de normal insanlar gibi tüm durakları kullandığından böyle bir sistemin her durakta olmayışı yine görme engellinin işine yaramamaktadır.Öyleyse tüm duraklarda geçerli olacak bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan hareketle; biri araçta ve diğeri de görme engelli bireyde olmak üzere, birbiriyle kablosuz iletişimi sağlayacak iki ayrı cihaza ihtiyaç duyulmaktadır.
Projemiz kapsamında, görme engellilerin kullandığı cep telefonlarına yazılan uygulama ile, engelli birey:
- bulunduğu şehirde durak ve araç takibini yapabilmekte,
- Konumuna yakın durakların uzaklıklarını bu veri tabanından kolayca görebilmekte,
- Konumuna yakın duraklardan geçen araç bilgisine erişebilmekte,
- Program, görme engellinin bulunduğu nokta ile, varmak istediği nokta arasında güzergah belirlemesini sağlayabilmekte,
- Görme engelli kullanıcı, durakta olmasa dahi, bulunduğu konumdan otobüs hat numarasını girerek, server üzerinden aracın kaç durak ötede olduğunu görebilmektedir. Program, kişinin durağa geldiğini otomatik olarak algılayarak, kişiyi sisteme dahil etmektedir. Bu bilgi, araçtaki cihaz sayesinde şoföre iletilerek, durakta onu bekleyen bir görme engellinin olduğunu bildirmektedir. Böylece görme engelli bireyin beklediği toplu taşıma aracına binmek için kimseden yardım almasına gerek kalmamaktadır. Ayrıca, dilerse araçla birlikte hareket etmesiyle telefonundaki uygulamayı kapatarak sistem dışına çıkabildiği gibi, dilerse sistemde kalmaya devam ederek aracın geçeceği bir sonraki durak anonslarının kendisine yapılmasını sağlayabilmektedir.
Böylece projemiz ile hedeflenen; bir engellinin toplu taşıma aracını kullanmak istemesi üzerine, engelli birey kimseden yardım almamakta ve ayrımcılığa maruz kalmamaktadır. Aynı zamanda engelli bireyin özgür bir şekilde sosyal yaşamda rol alması ile toplumsal entegrasyonu sağlanmıştır.
Bu bakımdan da projemiz, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2008- 2012 stratejik planı ile uyumlu olup ortak hedefler içermektedir.
Projemiz dünyada bir ilk olup, sistemimiz Afyon ilinde toplu taşımayı sağlayan Turex Turizm araçlarında kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder