18 Nisan 2012 Çarşamba

13 Nisan 2012, İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova Kampusu C Blok CZ102

“Parola Güvenliği - Linux’ta Güvenlik” - İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi Öğrencileri 

(36 kişilik derslik, 65 izleyen, 81 dakika sürdü)

 10.44'de başlayan etkinlikte lise öğrencileri, öğretmenleri, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Fatih Projesi Eğitim Bilişim Ağı (EBA) biriminde görevli 25 uzman, İzmir İnternet Haftası Ekibi ve Balçova ilçesi Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenleri izleyici olarak yer aldı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğrencisi Elif ÖZGEN
İnternette Güvenlik Sistemleri ve Kriptografi konulu sunumunu yaptı. Firewall (güvenlik duvarı) yazılımlarının işlevlerinden, ip, port filtreleme ya da içerik filtreleme ile güvenlik önemlerinin alınabileceğinden bahseden Özgen, sadece güvenlik duvarına güvenilmemesi gerektiğini, aynı zamanda güçlü şifreler de üretilmesi/kullanılması gerektiğini söyledi. İnternette ya da fiziki yaşamda her ortamda aynı parolaların kullanılmasının ciddi bir güvenlik zaafı olduğunu vurgulayan Özgen, kriptografi (şifreleme bilimi) ile ilgili teorik bilgiler paylaşarak sunumunu sonlandırdı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Kemal Tuğrul Yeşilbek Sosyal Mühendislik konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Sosyal mühendisliğin, teknoloji kullanarak ya da kullanamayarak ikna yöntemi ile insanın güven zaafiyetinden yararlanma sanatı olduğunu vurgulayan Yeşilbek, güvenliğin en zayıf halkasının her daim insan olduğunu söyledi.
En zayıf halka: İnsan!
Sosyal mühendisliğin insanların güven zaafiyeti üzerine kurulu olduğunu, sosyal mühendisliğin temelde dört aşama sonrasında bilgi güvenliğini tamamen deldiğini belirten Kemal Tuğrul Yeşilbek bu aşamaların sırası ile bilgi toplama, güven kazanma, istismar ve kötü son ile sonlanacağını belirtti. Sözlerine "örneğin bir şirketin çöp kutularını -gerçek anlamda- karıştırmanın bir bilgi toplama metodu olduğunu söyledi. Ayrıca Yeşilbek, kendi yazdığı parola bulucu bir yazılımı tüm izleyicilerin gözü önünde test etti ve iki sayı iki harften oluşan dört karakterli bir parolayı hazırladığı yazılımı ile saniyenin yüzde ikisinde ortaya çıkardı. Böylece parola güvenliğinin, ancak zor parolalar, deneme-yanılma yöntemi ile kolay bulunmayacak parolalar olması gerektiği izleyiciler tarafından uygulamalı biçimde görüldü.
Etkinliğin bir sonraki konuşmacısı Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kaya OĞUZ öğrencilerin yazılıma kazandırılması konulu sunumunu gerçekleştirildi. Seminer.linux.org.tr adresinden bahseden Oğuz, özgür yazılımların sadece kamunun tekelinde olduğunu yani herkes tarafından geliştirilebileceğini vurguladı. Yazılımcı olmak isteyenler için öneriler sıralayan Oğuz, Google Summer Code projesinden ve Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi'nin her yıl bu yaz kamplarına mutlaka öğrenci gönderdiğini, bu kamplarda yazılımları/projeleri beğenilen öğrencilerin google'da staj imkanı ve hatta iş imkanı elde edebileceklerinden bahsetti.
Son olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi İlker Korkmaz, konuklara ve konuşmacılara teşekkür etti. Konuşmacılara İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına İzmir İnternet Haftası tarafından plaket takdim edildi.
Haber: İzmir İnternet Haftası Basın Temsilcisi (13.04.2012 / Balçova-İzmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder